Haapana

(Anas penelope)

Tuntomerkit: Keskikokoinen, töpäkkä puolisukeltaja. Nokka on päätä lyhempi, otsa on korkea ja kaula lyhyt. Koiraalla on kermanvalkea otsakilpi, pää ja kaula ovat kanelinruskeat. Naaras ja nuori ruskean kirjavia. Siipipeili vihreä, naaraalla vihreä loiste heikko tai puuttuu. Lennossa näkyy siivenpäällisen tyvessä valkea laikku (naaraalla himmeämpi) sekä jyrkkäreunainen valkea vatsalaikku. Syksyllä koiras muistuttaa naarasta. Nuoren haapanan höyhenyksen kuviointi tiheämpää kuin vanhan ja kuvun sivuilla on verkkomaista kuviointia. Haapananaaraan (ja syksyisen koiraan) voi sotkea harvinaiseen rauhoitettuun harmaasorsaan, mutta harmaasorsalla siipipeili on valkoinen tai vaaleanharmaa ja rajoittuu mustiin höyheniin.

Esiintyminen: Koko maassa. Kanta runsain Pohjois-Suomessa.

Lisääntyminen: Munii toukokuussa 7–10 kermanväristä munaa. Pesä metsässä pensaan alla tai ruohikossa.

Ravinto: Vesikasvit, syö ruohoa maalla.

Muuta: Metsästettävä riistalaji.