Siirry sisältöön

Koronaepidemian vaikutus metsästykseen

COVID-19 kiertää maailmaa ja vaikuttaa päivittäiseen toimintaamme monin tavoin. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneet suosiotaan vapaa-ajan viettämismuotona ihmisten välttäessä lähikontakteja ja sisätiloissa harrastamista. Metsästys on myös tässä mielessä oivallinen ja turvallinen tapa harrastaa, mutta meidän metsästäjien on oltava huolellisia ja otettava toiminnassamme huomioon virukseen liittyvät riskit.

Suurin riski liittyy hirvieläinten seuruemetsästykseen, jossa jahdin alkaessa perinteisesti kokoonnutaan yhteen kuulemaan johtajan ohjeet ja suunnittelemaan metsästyksen toteuttamista. Käskynanto voidaan ja kannattaa suorittaa ulkona välttäen ahtaita sisätiloja, joissa turvavälit eivät ole mahdollisia. Metsästys kaikkine vaiheineen suunnittelusta saaliinkäsittelyyn on mahdollista toteuttaa myös pienryhmissä, jolloin jokaisessa ryhmässä on mukana metsästyksenjohtajaksi nimetty henkilö vastaamassa ryhmänsä toiminnasta. Metsästys sujuu hyvin ryhmien johtajien sopiessa etukäteen mm. metsästysalueiden sekä saaliinkäsittelytilojen käytöstä. Pienen ryhmän kokoontumisissa turvavälejä on helpompaa pitää ja neuvotteluissa voi käyttää etäyhteyksiä.

Kaksi metsästäjää seisoo valkohäntäpeurakaadon luona.
Myös kaadolla on hyvä muistaa pitää turvavälit. Kuva: Antti Rinne

Metsästäjien henkilökohtaisen hygienian lisäksi lahtivajojen ja siellä käytettävien välineiden hygieniasta ja desinfioinnista tulee huolehtia hyvin. Kun tiloissa liikkuvat ainoastaan saaliinkäsittelyyn osallistuvat henkilöt, pysyy viruksen leviämisriski alhaisena.

Korona aiheutti tilapäisiä muutoksia ampumakokeiden voimassaoloon: Jos ampumakoe on suoritettu 1.1.2017 – 31.7.2018 välisenä aikana, on se voimassa 31. päivään heinäkuuta 2021 saakka. Henkilöiden, joiden ampumakokeen voimassaolo päättyy tänä vuonna, ei siis välttämättä tarvitse suorittaa koetta päästäkseen syksyn jahtiin. Kuluvan vuoden koetilaisuudet ovat suunnattu ensisijaisesti metsästäjille, joilla ei ole voimassa olevaa ampumakoetta.

Metsästyksen johtamiseen ja koronavirukseen liittyen ohjeita löytyy Riistainfosta sekä Metsästäjäliiton sivuilta.

Turvallista jahtisyksyä!

 

Timo Toivonen

hirvitalousaluesuunnittelija, Kainuu

Suomen riistakeskus