Riistametsänhoitaja seuraa mediaa aktiivisesti ja onkin huomannut monta otsikkoa koirien ja kissojen kiinnipidosta. Otsikot ovat olleet muotoa: ”Luonto on herkimmillään- …” ja tällä tarkoitetaan, että aivan näinä päivinä monilla linnuilla ja nisäkkäillä alkaa olla poikasia jotka ovat helppoja saaliita irti oleville kissoille tai koirille. Muun muassa Aamulehti, Maaseudun tulevaisuus ja Suomen riistakeskus ovat aiheesta kirjoittaneet.
Riistametsänhoitaja päättikin ruveta harrastamaan tutkivaa journalismia ja kaikenlaista tietoahan aiheesta löytyy. Koirien irti pitämiseen täytyy aina olla maanomistajan lupa, mutta joka tapauksessa irtipitoaika lain puitteissa loppuu helmikuun viimeiseen päivään – koiria koskevasta lainsäädännöstä lisää mm. kennelliiton sivuilta. Koirat saattavat ajaa emon ja poikaset erilleen, mikä voi lopulta johtaa poikasen/poikasten kuolemaan. Samoin irtokoirien on todettu joskus tappaneen tai raadelleen muun muassa kauriita. Muutamia poikkeuksia koiran irtipidossa on, kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan näidenkin erivapauksien käyttämistä tähän aikaan vuodesta.
Kissojen irtipidosta ei ole niin selkeää lainsäädäntöä, kuin koirien tapauksessa. Kissojenkin irtipidosta on kuitenkin rajoituksia, jotka koskevat lemmikkieläinten pitoa ylipäätään. Vapaana ilman omistajan valvontaa kulkeva kissa voidaan lukea heitteille jätetyksi, kissoja ei saa pitää irti taajamassa ilman omistajan valvontaa, kissoja ei saa päästää vapaana tietyille alueille ja niin edelleen. Näistä laeista löytyi hyvä kiteytys täältä. Kaikki lait voi vielä itse tarkistaa esimerkiksi finlexistä.
Vaikka lainsäädäntö kissojen osalta onkin osin epäselvää, tutkimustulokset suosittelevat kissojen kiinni pitämistä. Yle uutisoi Yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa on arvioitu kotikissojen olevan suurin ihmisen aiheuttama lajien tappaja (Yhdysvalloissa vuosittain 1,4-3,7 miljardia lintua ja 6,9-20,7 miljardia pikkunisäkästä) jättäen taakseen niinkin merkittävän tekijän, kuin elinympäristöjen kutistumisen. Riistametsänhoitajan leipälaji on nimenomaan elinympäristöjen kunnostaminen ja hoitaminen riistaa suosien, mutta voimme kantaa kortemme kekoon villieläinten puolesta myös pitämällä lemmikkimme kytkettynä, etenkin näin lisääntymisajan kynnyksellä!