Siirry sisältöön

Hirviä ja helikoptereita – lentolaskenta vaatii tarkkaa silmää

Miksi hirvien lentolaskentaa tehdään? Miten se käytännössä tapahtuu? Yläilmoista paljastuu koko Suomen luonto kauneudessaan ja rujoudessaan. Pienikin liike voi paljastaa lumessa makaavan hirven kokeneelle lentolaskijalle. Helikopterista voi huomata niin ahmoja kuin metsäkanalintujakin. Mutta miksi menetelmä sopii nimenomaan hirvikannan arvioinnin tueksi?

Jaksossa haastateltavana Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Paasivaara ja tutkimusinsinööri Petri Timonen. Emäntänä toimii viestintäsuunnittelija Johanna Hellman.

Kuuntele jakso suoraan tästä tai Spotifysta:

Hirviä ja helikoptereita – lentolaskenta vaatii tarkkaa silmää

Spotify-logo ja linkki Spotifyn sivustolle.

Mies istuu helikopterissa. Hänellä on sylissään kartta, GPS ja kiikarit.
Petri Timonen viettää pitkiä päiviä helikopterissa hirviä laskien. Etäisyyskiikari, gps-laite, muistiinpanovälineet sekä laskentalinjat reaaliajassa kartalla näyttävä tabletti ovat tärkeitä työvälineitä. Kuva: Petri Timonen
Kaksi hirveä kuvattuna yläilmoista. Kävelevat lumella.
Havainnot aikuisista hirvistä ja vasoista merkitään muistiin. Kuva: Petri Timonen

Johanna Hellman

Viestintäsuunnittelija, Suomen riistakeskus

2 kommenttia artikkeliin ”Hirviä ja helikoptereita – lentolaskenta vaatii tarkkaa silmää

  • Antti Paasivaara

   Tervehdys,

   Kiitos kysymyksestä. Koska laskentatulokset eivät ole lopullisia kanta-arvioita, vaan vain yhtenä osa-aineistona varsinaisessa kanta-arviointiprosessissa, niin lentolaskennan tuloksia ei ole julkistettu sellaisenaan aivan samoilla kanavilla kuin varsinaisia hirvikanta-arvioita. Kuitenkin laskentatulokset ovat luonteeltaan vapaasti luovutettavaa materiaalia ja sitä jaetaan suoraan laskettujen Riistahoitoyhdistysten sähköposteihin ja Suomen Riistakeskuksen ko. alueen riistaviranomaisille. Lisäksi, tuloksia on jaettu oman metsästysalueen RHY:n tai HTA:n kaikille halukkaille sekä tarvitseville ja tuloksista saa tietoa oman RHY:n lisäksi myös suoraan Luken lentolaskennasta vastaavalta tutkijalta eli allekirjoittaneelta. Tuloksia on jaettu mm. havaintoja esittävinä karttoina ja tiheysarvioina. Niistä selviää havainnollisesti sekä laskentalinjat, että linjoilla nähdyt hirvilaumat.

   Yt. Antti Paasivaara (Luke)

Kommentointi on suljettu.