Siirry sisältöön

Hämäläinen riistaparatiisi

Tilalla kasvaa hurjan suuria mäntyjä. Niistä Alhainen teki hankintakaupan erikoistyvestä paikallisen Lopen rakennuspuun kanssa. Ei suostunut isäntä kuvauksissa puun halailuun, vaikka vähän yllytettiin :)
Tilalla kasvaa hurjan suuria mäntyjä. Niistä Alhainen teki hankintakaupan erikoistyvestä paikallisen Lopen rakennuspuun kanssa. Ei suostunut isäntä kuvauksissa puun halailuun, vaikka vähän yllytettiin 🙂

Riistametsänhoitajalla on mukavat ja ammattitaitoiset työkaverit, joista saa usein olla ylpeä. Kuluvana syksynä erityistä ylpeyttä on aiheuttanut Alhaisen Mikko. Hänen maatilansa sai Wildlife estate –tunnuksen. Kunnianosoitus myönnetään tiloille, joilla edistetään luonnon monimuotoisuutta ja riistanhoitoa osana maa- ja metsätaloutta.

Tunnustuksen innoittamana Riistametsänhoitaja päätti käydä vierailulla Hämeenlinnan Pirttikoskella, jossa Alhaisen tila sijaitsee. Tilalla on peltojen ja kosteikkojen lisäksi myös metsää, joita isäntä hoitaa riistaa kunnioittaen.

Metsänhoidonfilosofiana on panostaa niihin kuvioiden osiin, joilla metsätalous on aidosti kannattavaa. Huonommat kohdat, kuten kivikot, jätetään tuottamaan luontaisesti puuta ja riistaa ja toki myös luomaan sitä monimuotoisuutta. Turhaa siistimistä raivaussahan kanssa vältetään ja hakkuut toteutetaan erirakenteisina siellä, missä se on puuston puolesta järkevää. Ja on tilalla myös yksityinen suojelualue, joka on rajattu kokonaan metsätalouden ulkopuolelle.

Yksityisellä suojelualueella on runsaslahopuustoinen korpinotko.
Yksityisellä suojelualueella on runsaslahopuustoinen korpinotko.

 

Mahtoiko olla isännän käsikirjoittamaa, mutta juuri ennen pihaan kääntymistä tiellä tepasteli komea metsokukko. Valitettavasti lintu ei jäänyt poseeraamaan kameralle, joten todistusaineistoa kohtaamisesta ei saatu

Tilaa esiteltiin maanantaina Luonto lähellä TV-sarjassa. Jakso katsottavissa Yle Areenassa.

 

harvennus_pieni
Harvennetulla kohteella on säästetty alikasvoskuusia.
palokoro_pieni
Kosteikon rantaan on säästynyt vanha palokoro.