Siirry sisältöön

Ammuntataidon hiomista jahtikauden aikana

Kesän aikana metsästäjät ovat pyrkineet kehittämään taitojaan tulevia jahteja varten, osa enemmän ja osa vähemmän. Aktivoivia tekijöitä voivat olla esimerkiksi päivitetty asekalusto tai ampumakokeen uusiminen. Ratakäynti tulee ajankohtaiseksi viimeistään patruunaa vaihdettaessa, sillä ase tulee kohdistaa aina kulloinkin käytettävälle patruunalle. Säännöllisellä harjoittelulla on mahdollista saada asetta tutummaksi sekä parannusta jo aiemmin hankittuun ampumataitoon.

Metsästysasetta ei ole pahitteeksi ulkoiluttaa ampumaradalla myös metsästyskauden aikana. Jahtien aikana tai kuljetuksissa aseet ja tähtäimet saattavat altistua esimerkiksi kolhuille. Muutamalla laukauksella voidaan varmistua, että aseen kohdistus on säilynyt haluttuna ja ase sekä ampuja ovat toimintakunnossa. Samalla voidaan todeta maaliin osuminen myös viileämmissä lämpötiloissa, kun ase on saatettu kohdistaa kesähelteillä. Jahdissa on yleensä vaatetta enemmän yllä kuin kesäaikaan, joten senkin puolesta ampuminen voi olla hieman erilaista.

Video ruotsalaisesta hirviammunnasta: harjoittelussa on hyvä valmistautua tuleviin riistalaukauksiin. Kuvaaja: Risto Paakkonen. Videolla ei ole puhetta. 

Ampumataidon lisäksi hyviä kehityskohteita löytyy monipuolisesti metsästyksen eri osa-alueilta. On ollut mukava huomata, että esimerkiksi koulutuksissamme käytyä valikoivaa verotusta on monin paikoin hyödynnetty käytännössä. Tätä kannattaakin tehdä pitkäjänteisesti alueen hirvieläinkannan mukaan. Kannanhoidon lisäksi on hyvä panostaa myös mahdollisimman hygieeniseen ja tarkkaan saaliin hyödyntämiseen ja kouluttautua silläkin saralla.

Metsästyskauden aikana tehdään monenlaisia havaintoja jahdin kulusta ja mahdollisista kehitystarpeista tuleville vuosille. Parannetaanko jatkossa ampumataitoa yhdessä vai löytyykö kehityskohteita riistarakenteisiin, -peltoihin tai kenties tietotaidon lisäämiseen liittyen? Kun esille tulleet ajatukset kirjataan muistiin, on niitä helpompi jalostaa ja laittaa myös toteutukseen.

Mielenkiintoisia jahteja ja katse tulevaisuuteen!

 

Risto Paakkonen

Hirvitalousaluesuunnittelija, Oulu

Suomen riistakeskus

4 kommenttia artikkeliin ”Ammuntataidon hiomista jahtikauden aikana

  1. Olavi Venäläinen

    Meidän nykyinen ammuntakoe ei vastaa metsästys tilanteessa tapahtuvaa suoritusta , viime viikot on jahdattu taas haavakko hirviä joita mielestäni on ammuttu ampumataitoihin nähden puutteellella ampuma taidolla, on lähinnä tapahtunut lihan haaskausta, jos vasaakin pitää ampua 8 kertaa ei siinä enää pitäisi ampujan edes kuvitella tyhjää taidoistaan aloittanut ampumisen hiljaa kävelevään vasaan ja mätsä aukkoon, toinen tapaus metsästäjä ampunut hirveä useita kertoja saaden lopulta osuman säkään josta alkoi päivän kestävä jahti joka päättyi lopulta onnekkaasti, kolmas tapaus tältä syksyltä ammuttu hirveä useasti lopulta saatu verta vuotava haava , hirvi paennut usean seuran maitten halki lopulta haiduttaen metsästäjät jäljiltään, nämä tapaukset ovat lisääntyneen vuosi vuodelta, näyttäisi siltä kuin syy löytyisi ammunta kokeen helpottamisesta, ei vastaa läheskään metsästys tilannetta, vapaalta kädeltä ammunta ei vain suju, tilanne taju hävinnut omasta ampuma taidosta!

    • Risto Paakkonen

      Kiitos kommentista, Olavi! Nämä haavakkotapaukset ovat todella valitettavia. Toki sellainen saattaa joskus sattua jokaiselle, vaikka olisi hyvinkin harjoitellut ampumista. Metsästystilanteita on varmasti hyvin monenlaisia ja ampumakokeella ei tietysti pysty kaikkia jäljittelemään. Jokaisen tulisi pyrkiä ampumaan omien taitojen mukaan, ja ampumaton laukaus on myös hyvä vaihtoehto, jos on epävarmuutta.

      Saaliinkäsittelyn ja paremman lihan laadun kannalta myös ampumatilanne on merkittävässä roolissa. Siksikin kannattaa varmasti keskustella aiheesta rakentavassa hengessä hirviporukan keskuudessa ja sopia vaikka yhteisestä ammuntaharjoittelusta. Useilla ampumaradoilla on myös vuoden aikana esimerkiksi riistanhoitoyhdistysten tai metsästysseurojen harjoitusvuoroja, joita kannattaa toki hyödyntää. Ja mikäli tällaisia ei vielä ole, niin asiaa kannattaa tiedustella, että olisiko mahdollisuutta järjestää tulevalle vuodelle.

      Tsemppiä ja mukavia harjoittelutuokioita!

    • Hannu S. Laine

      Olen samaa mieltä Olavin kanssa. Tietenkään ampumakokeella ei pysty simuloimaan kaikkia metsästystilanteita, mutta nykyinen koe ei simuloi ainuttakaan metsästystilannetta. Vanha koe oli hyvä. Tai sitten ruotsalainen koe: ensin kuva radan päähän, yksi laukaus vapaalta kädeltä seisovaan, kuva liikkeelle laukauksesta ja toinen laukaus juoksuun. Jos ei oteta käyttöön koetta, jossa ammutaan liikkuvaa kuvaa, poistettakoon ampumakoe tarpeettomana.

      Hannu S. Laine

Kommentointi on suljettu.