Näätä

(Martes martes)

Tuntomerkit: Ruumiin pituus 42–56 cm, häntä 20–28 cm. Paino 650–1 800 g. Näätä on solakka, matalajalkainen ja pitkähäntäinen eläin, jonka liikkeet ovat hyvin nopeat. Yleisväri tumman-kellahtavanruskea. Kurkkulaikku keltainen tai kellertävä. Korvat ovat kolmiomaiset ja tyvestä leveät. Ne erottuvat selvästi tummasta päästä. Silmät ovat eloisat. Näätä liikkuu hyppimällä ja se myös kiipeilee hyvin puissa.

Esiintyminen: Näätä tavataan havumetsissä koko Suomessa. Kuitenkin sitä nähdään harvoin, koska se on liikkeellä yöllä ja hämärässä.

Lisääntyminen: Kiima-aika heinä-elokuussa. Kantoaika on hyvin pitkä, 230–270 vuorokautta, koska näädällä on viivästynyt sikiönkehitys. Pesä on yleensä kolossa tai pöntössä. Poikasia 2–5 ja ne syntyvät toukokuussa.

Ravinto: Erityisesti myyrät, joita saalistaa talvella lumen alta. Muut nisäkkäät jäniksen kokoluokkaan asti sekä linnut, linnunmunat, marjat, sienet, hyönteiset ja haaskat. Tekee varastoja.

Muuta: Näätää pyydetään turkisriistana. Vuosittainen saalis 10 000 – 26 000 yksilöä.