Sini- eli heinäsorsa

(Anas platyrhynchos)

Tuntomerkit: Suurin ja tukevarakenteisin puolisukeltajistamme. Leveäsiipisempi kuin muut Anas-lajit. Siipipeili tumma, sinihohtoinen, edestä ja takaa valkoreunainen. Kaikissa puvuissa koiraan nokka kellertävä, naaraan oranssi ruskein kuvioin. Jalat oranssinpunaiset (myös lapasorsalla on oranssinpunaiset jalat). Nuoret ovat naaraan näköisiä, samoin syksyiset koiraat.

Esiintyminen: Koko maassa, runsain eteläpuoliskossa.

Lisääntyminen: Munii huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa 5–12 munaa. Pesä ruoikossa, rantaniityllä tai tekopesässä. Joskus kaukanakin vedestä.

Ravinto: Vesi- ja rantakasvit kuten pikkulimaska sekä niiden siemenet. Hyönteiset, äyriäiset ja selkärangattomat.

Muuta: Vesilinnuista tärkein riistalintu. Vuosisaalis 210 000 – 300 000 yksilöä.