Siirry sisältöön

Naali

(Alopex lagopus)

Tuntomerkit: Kettua hieman pienempi. Ruumiin pituus 50–65 cm, häntä 28–33 cm, paino 2,5–8 kg. Talviturkki on harmaanvalkea. Kesällä yläpuoli on tumman harmaanruskea sekä hieman sinertävä, alapuoli on harmaanvalkea. Korvat ovat pyöreäpäiset. Jalkojen polkuanturat ovat karvan peitossa.

Esiintyminen: Arktinen laji, joka on yleinen napa-alueella. Meillä harvinaisena tunturialueella lähinnä käsivarren Lapissa. Kanta muutama kymmenen yksilöä.

Lisääntyminen: Kiima-aika maaliskuussa, kantoaika n. 49 vrk. Pentuja 6–8, hyvinä sopuli- ja myyrävuosina enemmänkin. Kaivaa käytäväverkoston pesäkumpuun, joka pitkään käytettynä erottuu tunturialueella kauas vihreänä laikkuna lannoitusvaikutuksen vuoksi.

Ravinto: Sopulit ja myyrät ovat naalin pääravintoa, minkä vuoksi pikkujyrsijöiden kannanvaihtelut vaikuttavat naalien ravintotilanteeseen ja kantaan suuresti. Muuta ravintoa haaskat, jätteet, munat, linnut ja kalat.

Muuta: Rauhoitettu. Ei kuulu riistalajistoon. Lajin tarhattua muunnosta kutsutaan siniketuksi. Tarhoista karanneet eläimet kuuluvat metsästyslain piiriin.