Siirry sisältöön

Vissa radiosändare och -mikrofoner blir tillståndsfria

Kommunikationsverket föreslår att radiotelefoner avsedda för fritidsbruk, såsom jaktradio och hundradar samt radiomikrofoner befrias från kravet på tillstånd vid början av år 2017. Det finns över 40 000 radiotillstånd för sådan utrustning, så befrielse från kravet på tillstånd gäller en stor grupp av människor.

Sändare används till exempel av jägare för kommunikation och spårning av hundar i terrängen samt av vägservice, frivillig räddningstjänst och intresserade av bilsport. Radiomikrofoner används för trådlös överföring av tal och musik i företag, organisationer och evenemang.

”Vi anser det här är ett mycket bra föremål för avreglering. De radiosändare som befrias har sedan länge använts för fritidsverksamhet och arbetsförbindelser utan att de har orsakat några avsevärda störningar för annan radiokommunikation och därför föreslår vi att användningen ska bli tillståndsfri”, säger direktör Jarno Ilme från Kommunikationsverket.

Ett av Kommunikationsverkets mål är att lätta på regleringen av användningen av radiosändare och befria radiosändare från kravet på tillstånd alltid när radiotillståndet inte är nödvändigt med tanke på en effektiv och störningsfri användning av frekvenser.

Kommunikationsverket har den 7 november 2016 publicerat en remiss om saken. Befrielsen från kravet på tillstånd är planerad att gälla fr.o.m. den 1 januari 2017 när ändringarna om användningen av frekvenserna ska träda i kraft genom Kommunikationsverkets föreskrift 15. Användningen av den utrustning som ska bli tillståndsfri behöver dock ett tillstånd ända till årsskiftet. Nya radiotillstånd beviljas som kortfristiga och deras sista giltighetsdag är den 31 december 2016. Ändringen kräver inte några åtgärder av dem som har ett giltigt radiotillstånd.

Mer information i Kommunikationsverkets webbnyheten.