RKTL seuraa suden kapitartuntaepäilyä Köyliössä

Satakunnasta Köyliöstä kuolleena löytyneen suden kuolinsyyksi epäillään poliisin ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemien alustavien arvioiden perusteella kettukapia. Kapiin viittaavat suden ulkoisten merkkien lisäksi alueella tehdyt näkö- ja jälkihavainnot, joiden mukaan susi on etsinyt ruokaa ja suojaa epätyypillisesti. Kyseessä on vasta epäily, ja kuolinsyy varmistuu Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksessa.

Havaintoja sairaasta eläimestä on tehty syksyllä, ja viime aikoina havaintojen määrä on lisääntynyt. RKTL seuraa tilannetta yhdessä paikallisten riistanhoitoyhdistysten ja poliisin kanssa. RKTL:n tutkimusapulainen Antti Härkälä kertoo, että alueella saattaa liikkua myös muita sairaita eläimiä.

– Se on mahdollista. Arvio perustuu näköhavaintoihin eriasteisesti sairastuneista eläimistä.

Kettukapi tarttuu melko helposti eläimestä toiseen. Syyhypunkin aiheuttamaa kapia esiintyy koiraeläimillä, ilveksillä ja sioilla. Syyhypunkki voi lähikontaktissa siirtyä myös ihmiseen. Koska ihminen ei ole sen varsinainen isäntä, punkki ei voi kaivaa käytäviä ihmisen ihoon, eikä näin ollen aiheuta yhtä voimakasta kutinaa kuin koiralla. Tyypilliset oireet ovat kutiava ihottuma käsivarsissa, selässä ja vatsan iholla. Oireet häviävät yleensä jonkin ajan kuluttua itsestään.

Kapi on ajoittain ollut yleinen vaiva susilla esimerkiksi tietyillä alueilla Pohjois-Amerikassa. Suomessa ammuttiin kolme kapin vaivaamaa pentua vuonna 2004 ja kaksivuotias uros vuonna 2006.

– Nämä sudet olivat Etelä-Savossa, kertoo RKTL:n erikoistutkija Ilpo Kojola.

Suomen lähialueilla sitä on tavattu muun muassa Ruotsissa ja Virossa. Skandinaviasta tunnetaan 27 kapitapausta susilla vuosina 1985–2012, ja 16 sutta on kuollut sairauteen tai on lopetettu sairaudesta johtuen. Skandinavian susista 90 prosenttia elää Ruotsissa.

Kuollut susi löytyi Köyliön Vuorenmaan kylästä tiistaina 14. tammikuuta. Karvaton naarassusi löytyi syrjäisellä paikalla olevasta ulkorakennuksesta pahnakasan päältä. Poliisin alustavan arvion mukaan sudesta ei löytynyt merkkejä ulkoisista vammoista. Eläin on toimitettu Eviraan jatkotutkimuksiin.

Tiedote Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sivulla