Siirry sisältöön

Monivaikutteisen kosteikon suunnittelu

Monivaikutteiset kosteikot ovat maatalousluonnon aarreaittoja, jotka puhdistavat maatalouden valumavesiä ja tarjoavat samalla elinympäristöä kosteikkolajeille ja silmäniloa ohikulkeville ihmisille.

Kosteikon suunnittelu on monivaiheinen projekti. Yksinkertaisen yhden maanomistajan maille sijoittuvan kohteen suunnittelun voi toteuttaa omin voimin. Varmempi tapa on turvautua asiantuntijan apuun, varsinkin jos ei ole kokemusta kosteikkojen rakentamisesta tai kohde on vaativa ja maanomistajia on useita.

Lue lisää kosteikon perustamisesta Kosteikko.fi -sivustolta

Kosteikkoprojektien rahoitus

Monivaikutteisten kosteikkojen perustamiseen voi hakea tukea maatalouden ympäristötuesta. Tukitasot ovat toimivia, ja ympäristötuella on toteutettu useita onnistuneita kosteikkohankkeita tukimuodon vaatimasta paperityömäärästä huolimatta.

Lisätietoa ajantasaisista tukiehdoista ja tuen hakemisesta löytyy ELY-keskusten sekä Maaseutuviraston verkkosivuilta.

 

Kosteikko voi olla vaikutuksiltaan monipuolinen. Kuvan kosteikko puhdistaa valumavesiä, tarjoaa elinympäristöä vesilinnuille, elävöittää maisemaa ja parantaa yläpuolisten peltojen kuivatustilaa.
Kosteikko voi olla vaikutuksiltaan monipuolinen. Kuvan kosteikko puhdistaa valumavesiä, tarjoaa elinympäristöä vesilinnuille, elävöittää maisemaa ja parantaa yläpuolisten peltojen kuivatustilaa. Kuva: Mikko Alhainen