Siirry sisältöön

Ravintoa riistasta

Metsästäjät ja heidän lähipiirinsä pääsevät nauttimaan monipuolisesti suomalaisista riistaherkuista, mutta ei-metsästäville tilanne on huonompi. Riistaa on melko niukasti myytävänä, sillä suuri osa saaliista käytetään metsästäjän omassa lähipiirissä. Myös lainsäädäntö asettaa rajoituksia riistalihan myynnille.

Hyvinvarustetut kaupat myyvät satunnaisesti sesonkien riistaa, kuten hirvenlihaa, jos sitä vain saadaan myytäväksi. Riistaa löytyy myös jonkin verran kaupan pakastealtaasta, jolloin se on yleensä tarhattua ja ulkomaista.

Osin samoista syistä suomalaista riistaa ei näy ravintoloidenkaan ruokalistoilla. Hirveä ja karhua saa joistakin ravintoloista, mutta jänis- tai sorsapaisteja on vaikea saada edes metsästyssesonkeina, kanalinnuista puhumattakaan. Hirveä ja karhua ostettaisiin ravintoloihin enemmänkin, jos lihaa vain metsästysporukoilta liikenisi.

Lainsäädäntö rajoittaa Suomessa metsästetyn pienriistan myyntiä. Esimerkiksi jänistä, riekkoa, peltopyytä, fasaania, kyyhkyä ja sinisorsaa saa myydä, mutta kanadanhanhen, metsähanhen, heinätavin, allin, telkän, tukkakoskelon, isokoskelon, pyyn, teeren ja metson kauppa on kielletty.

Katso tarkat säädökset riistalihan käsittelystä ja myynnistä (Evira)

Riista on villiruokaa parhaimmillaan

Villiruualla tarkoitetaan Suomen luonnosta saatavia puhtaita ja tuoreita raaka-aineita, kuten marjoja, riistaa, yrttejä, sieniä ja kaloja. Villiruoka ja sen hankkiminen on suomalaista hyvinvointia parhaimmillaan ja ainutlaatuinen mahdollisuus myös elinkeinona.

Villiruuan ympärille voidaan kehittää monenlaista toimintaa, ympäristön hoidosta ja raaka-aineiden hankkimisesta tuotteiden valmistamiseen, hygieniaosaamiseen ja palveluihin. Ruokakulttuuri on luonteva osa myös metsästys- ja maatilamatkailua. Suomalaista ruokakulttuuria vahvistamalla ruokitaan monin tavoin myös maaseutujen elävöittämistä.

Wild Food from Finland -hankkeen takana oleva ELO-säätiö haluaa edistää suomalaista ruokakulttuuria. Tavoitteena on, että puhdas ja maukas villiruoka yhdistetään Suomeen kaikkialla maailmassa. Tavoitteena on myös lisätä suomalaisten raaka-aineiden vientiä synnyttämällä kansainvälistä kysyntää sekä lisätä Suomeen suuntautuvaa ruokaturismia.

Lue lisää villiruokahankkeesta (ELO-säätiö)