Siirry sisältöön

Radioluvat kuntoon ennen metsälle lähtöä

Metsästyskauden käynnistyessä on tärkeää huolehtia, että metsällä käytettyjen VHF-radiopuhelinten sekä koiratutkien lupa-asiat ovat kunnossa. Metsästysradion hallussapito edellyttää voimassaolevaa radiolupaa, ja laitteita saa käyttää vain niille varatuilla taajuuksilla. Viranomaisten edustajat tarkastavat radiolupia koko metsästyskauden ajan.

Metsästyksessä voidaan käyttää yhteydenpitoon luvanvaraisia VHF-radiopuhelimia, jotka toimivat 68–72 MHz:n taajuusalueella. Tämä taajuusalue on suunnattu kaikille harrastustoimintaan tarkoitetuille radiopuhelimille, käyttäjiä ovat esimerkiksi moottoriurheilijat, vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja tiepalvelu. Niin ikään luvanvarainen metsästyskoirien seurantaan käytetty jäljitys- ja seurantalähetin eli koiratutka toimii puolestaan 155 MHz:n taajuusalueella. Viestintävirasto myöntää luvat vaatimustenmukaisille laitteille, ja niitä saa käyttää ainoastaan tarkoitukseen varatuilla taajuuksilla.

Viestintäviraston ohella myös poliisi ja rajavartiolaitos voivat tarkastaa radiolupia muun metsästyksen valvonnan yhteydessä läpi metsästyskauden. Radiolupa on pyydettäessä esitettävä viranomaisten edustajalle.

Lupaa VHF-radiopuhelimelle tai koiratutkalle voi hakea Viestintäviraston sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelun käyttö edellyttää sähköistä tunnistautumista.

Tiedote lisätietoineen Viestintäviraston verkkosivuilla