Pienpetojen ruhoja tautiseurantaan

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kerää joka vuosi pienpetojen ruhoja eläintautitutkimusta varten. Seurannan päätavoitteena on rabiestilanteen ja rabiessyöttirokotuskampanjan onnistumisen seuranta. Tämän vuoksi ruhoja kerätään erityisesti rabiessyöttirokotusalueelta Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan itäosan ja itäisen Etelä-Savon kunnista.

Kattavaan seurantaan tarvitaan vähintään 360 eläintä vuodessa, joko kettuja tai supikoiria, tasaisesti koko rokotusalueelta. Tavoitemäärä on aiempaa suurempi, koska rokotusalue on laajentunut.

Ruhoista tutkitaan aivot rabiesviruksen varalta. Rabiessyöttirokotekampanjan tehoa seurataan tutkimalla eläimistä rabiesvasta-aineet verestä ja rokotesyöteissä olevan merkkiaineen (tetrasykliini) esiintyminen hampaissa ja luussa. Lisäksi tutkitaan trikiinien ja ekinokokkiloisten esiintyminen. Kuolleena löytyneistä pyritään selvittämään kuolinsyy.

Näytteiden lähettäminen

Näytteeksi soveltuvat sekä metsästetyt että kuolleena löytyneet kokonaiset ketut ja supikoirat, mikäli ne eivät ole liian pilaantuneita. Erityisesti sairaalta vaikuttaneet ja poikkeuksellisesti käyttäytyneet eläimet ovat mielenkiintoista tutkimusmateriaalia.

Normaaliturkkiset eläimet voi nylkeä ennen lähetystä. Eläin tulisi lopettaa niin, etteivät aivot tuhoudu. Näytteiden annetaan jäähtyä pilaantumisen estämiseksi (mieluiten +1 – +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi.

Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Nyljetty eläin pannaan sellaisenaan muovipusseihin. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Täyteaineeksi laitetaan lisää paperia. Laatikko teipataan kiinni. Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.

Pakettiin liitetään lähete, jollainen on saatavilla Eviran internetsivuilla. Myös vapaamuotoinen lähete käy.

Tulostettava lähete (Evira)

Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään eläinlaji, pyyntipäivä ja pyyntipaikka (kunta, kylä tms. tarkennus ja mielellään myös koordinaatit). Myös pyyntitapa on syytä ilmoittaa (esim. loukku, luolakoira, haaskapyynti). Muista ilmoittaa, jos eläin oli sairas, käyttäytynyt oudosti, tai se löydettiin kuolleena.

Ruhot toimitetaan Eviraan Ouluun Matkahuollon kautta. Evira maksaa Matkahuollon lähetyskulut.

Osoite: Evira, Matkahuolto, Oulu

Tutkimukset ovat aina maksuttomia. Lähettäjä saa muutaman kuukauden kuluttua postissa kirjallisen tutkimusvastauksen.

Seuraa rokotusalueen ruhokeräyksen edistymistä kunnittain (Evira)