Siirry sisältöön

Paraisilta löytyneellä merikotkalla H5-lintuinfluenssa

Varsinais-Suomesta on löytynyt kevättalven ensimmäinen lintuinfluenssatapaus. Paraisten Sydmossa huonokuntoisena kiinniotetulla merikotkalla on todettu korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttava H5-tyypin lintuinfluenssa. Viimeksi korkeapatogeenista lintuinfluenssaa löytyi Suomesta kesällä 2017. Siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut on pidettävä sisällä tai suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi, kehottaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Huonokuntoinen merikotka oli otettu kiinni Paraisilla ja viety Turkuun hoidettavaksi viime viikon tiistaina (20.3.). Merikotkan näytteiden varmistuttua korkeapatogeeniseksi lintuinfluenssaksi kaikki eläinhoitolassa olleet linnut on jouduttu lopettamaan taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Evira selvittää parhaillaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston kanssa merikotkaa hoitaneiden ja eläinhoitolassa vierailleiden henkilöiden mahdollisia kontakteja siipikarjatiloihin mahdollisten lisätartuntojen selvittämiseksi.

Lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri. Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinflunssaa on löytynyt alkuvuoden aikana luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta mm. Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Tartunnan saaneilta tiloilta on jouduttu lopettamaan kaikki linnut.

Lintuinfluenssa leviää helposti linnusta toiseen, minkä vuoksi kotieläiminä pidettävien lintujen suorat ja epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin tulee estää. Lainsäädäntö edellyttää siipikarjan pitäjiä huolehtimaan siipikarjan sisällä pidosta tai suojaamisesta kosketuksilta luonnonvaraisiin lintuihin riittävän tiheällä verkotuksella toukokuun loppuun asti. Evira kehottaa tarkistamaan myös siipikarjatilan muun tautisuojauksen. Esimerkiksi eläinsuojiin mentäessä ja sieltä poistuttaessa jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti, sillä tartunnan saaneet linnut levittävät tautia myös eritteissään.

Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan. Huonokuntoisia luonnonvaraisia lintuja ei kannata viedä eläinhoitoloihin ilman, että on ensin konsultoinut virkaeläinlääkäriä.

Euroopassa tällä hetkellä leviävä H5N6-lintuinfluenssa on Euroopassa vuosina 2016–2017 levinneen H5N8-virustyypin johdannainen. H5N8-virusta löytyi Suomestakin luonnonvaraisista linnuista. Nyt leviävä lintuinfluenssavirus ei ole identtinen Aasiassa ihmisiäkin sairastuttaneen H5N6-virustyypin kanssa. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N6-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä tarttuneen ihmiseen.

Lisätiedot:

Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 040 489 3377 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa 
Usein kysyttyä lintuinfluenssasta
Siipikarjan ulkonapitokielto