Siirry sisältöön

Ohjeita metsästyskoiran kanssa matkustamiseen

Riistakeskuksesta kysytään syksyisin paljon metsästyskoiran kanssa matkustamisesta ulkomaille: Mitä rokotuksia tarvitaan ja milloin niiden pitää olla otettu? Entä mitä asiakirjoja tarvitaan?

Nämä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeet pätevät lähes kaikkiin EU-maihin matkustettaessa. Ruotsiin, Norjaan, Maltalle sekä Iso-Britanniaan ja Irlantiin matkustettaessa ohjeisiin on joitakin tarkennuksia, jotka ovat luettavissa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta. Myös tietoa metsästyskoiran viennistä EU:n ulkopuolisiin maihin löytyy Eviran verkkosivuilta.

1. Mitä rokotuksia koiralla tulee olla? Kuinka vanhoja rokotukset saavat olla? Minkälaiset varoajat rokotuksissa on?

Koiralla tulee olla raivotautirokotus. Mikäli rokote annetaan ensimmäistä kertaa tai edellinen rokote on umpeutunut ennen uuden antamista, rokotteen on oltava ollut voimassa vähintään 21 vuorokautta. Rokotteen voimassaoloaika määräytyy rokotteen valmistajan suosituksen mukaisesti, eli rokotteen voimassaoloajan suhteen on noudatettava sitä, mitä eläinlääkäri on merkinnyt rokotustodistukseen. Suomessa käytössä olevat rabiesrokotteet ovat voimassa 3 vuotta yli vuoden ikäiselle koiralle annettuina.

Lisätietoa rokotusten voimassaoloajoista

2. Mitä asiakirjoja vaaditaan?

EU-alueella liikuttaessa ainoa koiralle vaadittava asiakirja on oikein täytetty EU-passi, jossa on eläimen tunnistusta koskevat tiedot sekä eläinlääkärin tekemä merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta.

Jos EU:n sisällä matkustettaisiin siten, että koira matkustaisi yksin rahtina, silloin eläinlääkäri Suomessa tekee koiralle ns. kliinisen tutkimuksen enintään 24h ennen matkaa todeten, että koira kestää yksin matkustamisen rasitukset. Tarkastus merkitään passiin. Sama pätee, jos koira lähetetään Virosta Suomeen yksin rahtina – eläinlääkäri Virossa tarkastaa koiran ennen matkaa.

Jos koiria on mukana kuusi tai enemmän, silloin lähtömaan virkaeläinlääkäri (esim. kunnaneläinlääkäri) tarkastaa koirat ja kirjoittaa niistä erillisen Traces-mallisen terveystodistuksen sekä paperille koirille mukaan että sähköisesti Traces-järjestelmään.

Lisätietoa näistä

3. Mitä muuta vaaditaan?

Koiran on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla.

3.7.2011 alkaen ainoastaan mikrosirumerkintä hyväksytään tunnistusmerkinnäksi. Selkeästi luettava tatuointi hyväksytään kuitenkin tunnistusmerkintänä, jos tatuointi on tehty ennen 3.7.2011.

4. Tarvitaanko koiran kanssa takaisin Suomeen tultaessa vielä jotain muuta?

Takaisin Suomeen tullessa tulee olla näiden lisäksi vielä eläinlääkärin antama lääkitys ekinokokkoosia eli heisimatoa vastaan.

Ekinokokkoosilääkityksessä on kaksi vaihtoehtoa, joista voi valita matkaan sopivimman vaihtoehdon.

Vaihtoehto 1. eläinlääkäri antaa ulkomailla koiralle lääkkeen 1–5 vuorokautta ennen Suomeen paluuta. Lääke merkitään passiin. Lääkettä ei voida antaa Suomessa etukäteen, vaikka matka kestäisikin alle 5 vuorokautta. Lääkkeen tulee olla ollut voimassa vähintään 24h ennen Suomen rajan ylitystä.

Vaihtoehto 2. ns. 28 vrk:n sääntö. Tätä lääkitystapaa käyttäessä koira lääkittäisiinkin jo täällä Suomessa kaksi kertaa ennen matkaa. Eläinlääkäri antaa nämä kaksi lääkitystä koiralle minimissään 1 vrk:n ja maksimissaan 28 vrk:n välein toisistaan. Kun koira on saanut nämä kaksi lääkitystä, saa se vapaasti matkustaa kaikkien EU-maiden rajojen ylitse yhteensä 28 vrk:n ajan. Kun matka on päättynyt ja on palattu Suomeen, annetaan koiralle vielä yksi lääkitys 28 vrk:n lääkityssyklin päättääkseen.

Eli kaksi lääkitystä ennen matkaa ja yksi lääkitys matkan jälkeen. Kaikki lääkkeet antaa eläinlääkäri Suomessa, joka merkkaa ne koiran passiin. Lääkitysväli kaikilla kerroilla on minimissään 1 vrk ja maksimissaan 28 vrk. Tätä vaihtoehtoa käyttäessä ei tarvitse huolehtia lääkityksestä tai eläinlääkärin etsimisestä ulkomailla.

Lisätietoa koiran tuonnista takaisin Suomeen

5. Mitä muuta on syytä huomioida metsästyskoiran kanssa matkustaessa?

Afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi metsästäjien on syytä noudattaa varovaisuutta palatessaan erityisesti Baltian maihin tai Euroopan itäpuolisiin maihin suuntautuvilta metsästysmatkoilta. Pese paitsi itsesi ja omat varusteesi, myös metsästysmatkalla mukana olleet koirat ja niiden varusteet huolellisesti.

Ohjeita Baltiassa käyville metsästäjille sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi