Lainsäädäntöön muutoksia kesäkuun alussa

Kesäkuun alussa tulevat voimaan viimeisimmät metsästyslakiin ja -asetukseen tehdyt päivitykset. Muutoksia tuli muun muassa poikkeuslupa-, pyyntiväline- ja varustepykäliin.

Majavan tekemän padon voi maanomistaja tulevana syksynä purkaa aiempaa pidemmällä aikavälillä. Luvallinen purkuaika alkaa entiseen tapaan kesäkuun 15. päivä ja kestää pisimmillään Etelä-Suomessa lokakuun loppuun saakka. Muuna aikana voi Suomen riistakeskus vahinkojen estämiseksi myöntää hakemuksen perusteella poikkeusluvan.

Metsästysasetuksen muutoksella tulee tiukennus niin sanottujen hetitappavien rautojen käyttämiseen, kun muun muassa kettu, supikoira ja mäyrä poistuvat sallittujen lajien listalta. Rautojen läpimittaan ja sijoittamiseen liittyen on myös tullut tarkennuksia.

Suurta joukko metsästäjiä koskeva ”hirviliivipykälä” määrittelee käytettävän asusteen värin oranssiksi tai oranssinpunaiseksi sekä kyseisten värien vähimmäisosuuden asusteessa. Hirvieläinten pyytäjille jää kuitenkin ensi syksy aikaa päivittää varustustaan, koska kyseisen pykälän osalta on vuoden 2014 tammikuun loppuun saakka kestävä siirtymäaika.

Runsasta keskustelua herättänyt itselataavien aseiden patruunarajoituspykälä säilyy sisällöltään entisellään eli esimerkiksi hirven ja rusakon pyynnissä on mahdollista ladata itselataavan aseen lipas edelleen kolmella patruunalla. Riistalintuja, rauhoittamattomia lintuja tai muita kyseisessä pykälässä lueteltuja lajeja ammuttaessa on lippaan patruunamäärä rajoitettu kahteen kuten aiemminkin.

Rauhoittamattomia lintuja poikkeusluvilla pyytävien on syytä huomata, että pykäläviittausvirheen takia on rihlatun luotiaseen käyttäminen kiellettyä 1. kesäkuuta alkaen. Korjaus virheeseen on tulossa, mutta ennen sitä esimerkiksi pienoiskiväärin käyttäminen räkättirastaan ampumiseen vaatii Suomen riistakeskuksen poikkeusluvan.

Pykälämuutoksista kirjoitetaan tarkemmin tulevissa Metsästäjä-lehdissä ja tullaan puhumaan ensi syksyn koulutustilaisuuksissa. Jokaisen metsästäjän kannattaa tutustua tarkemmin metsästyslain ja -asetuksen sisältöön.

Lue lisää metsästyslainsäädännöstä