Itä-Suomen yliopisto selvittää rusakon ja metsäjäniksen risteymiä

Näytteiden keruu jäniseläintutkimukseen

Itä-Suomen yliopisto selvittää rusakon ja metsäjäniksen risteymien yleisyyttä ja maantieteellistä esiintyvyyttä Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on erityisesti selvittää sitä, mikä osuus rusakolla on metsäjäniskantojen taantumisessa.

Tutkimukseen tarvitaan näytteitä metsästetyistä tai muuten kuolleista jäniseläimistä. Näytteeksi kelpaa erinomaisesti korva. Mikäli eläimessä on jotain poikkeavaa, sen voi lähettää myös kokonaisena Eviraan viitteellä ”Itä-Suomen yliopisto/rusakkotutkimus”.

Näyte

Kukin näyte (esim. yksi korva per eläin) pakataan omaan minigrip- tms. muovipussiinsa ja säilytetään pakkasessa lähettämiseen saakka. Näytteitä kerätään jatkuvasti.

Näytetiedot

Näytteen mukana tulisi olla lähettäjän nimi ja yhteystiedot sekä seuraavat löytötiedot:

• arvio lajista asteikolla 1-5 jossa: 1 = tyypillinen metsäjänis, 5 = tyypillinen rusakko

• löytöpaikka ja -päivä

• löytötapa (esim. metsästys, auton alle)

• muut mahdolliset tiedot

Lähetys

Näytteet lähetetään pakastettuina Matkahuollon mukana Itä-Suomen yliopiston biologian laitokselle (Jaakko Pohjoismäki). Metsästäjä tai metsästysporukka voi myös kerätä näytteitä lähetettäväksi kerralla suuremman määrän, esimerkiksi koko jahtikauden aikana kertyneet korvat. Näytteille saa pyytämällä postituskuoren, jossa lähetysmaksu maksettu. Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja:

Jaakko Pohjoismäki, p. 050 574 4745, sähköposti: jaakko.pohjoismaki (at) uef.fi

Itä-Suomen yliopisto, Biologian laitos, PL 111, 80101 Joensuu