Siirry sisältöön

Ilmoita eläinonnettomuudesta ja merkitse onnettomuuspaikka

Valkohäntäpeurojen ja muiden peuraeläinten sekä metsäkauriiden määrän lisääntymisen myötä myös niiden kanssa tapahtuvien liikennevahinkojen määrä on kasvanut.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpään mukaan juuri nyt ovat käsillä ne ajat, jolloin vaara joutua hirvi-tai peuraonnettomuuteen on suurimmillaan.

– Aikaisempien vuosien tilastojen mukaan nimenomaan loka- ja marraskuu ovat pahinta eläinkolariaikaa. Jo tälläkin hetkellä tienpinnat saattavat aamulla olla liukkaita ja kun siihen yhdistetään pimeys, sateinen tai sumuinen sää ja metsästä tielle ryntäävä eläin, ovat olosuhteet eläinonnettomuudelle otolliset, Järvenpää sanoo.

Ari Järvenpää listaa toimenpiteet, jotka eläinonnettomuudessa on tehtävä:

  • Pyri estämään lisävahingot.
  • Laita ajoneuvoosi hätävilkut.
  • Vie varoituskolmio riittävän kauas (yleensä auton tulosuuntaan päin).
  • Soita hätänumeroon 112. Anna hätäkeskukselle riittävä paikkakuvaus. Hätäkeskuksessa suoritetaan hätäilmoituksen perusteella tilanteesta riskinarvio ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin.

Törmäyspaikka merkittävä selvästi

Törmäyspaikka on erityisen tärkeää merkitä selkeästi, jotta se löytyy helposti.

Merkitsemiseen voidaan käyttää esimerkiksi riistaonnettomuusmerkkiä, jonka voi tulostaa netistä osoitteesta riista.fi. Paikka voidaan merkitä jollain muulla tavalla, vaikkapa muovikassilla.

Jos eläin on poistunut paikalta loukkaantuneena, tulee merkintä tehdä aina sille puolen tietä, minne eläin on kadonnut.

Tarkan tapahtumapaikan ilmoittaminen onnistuu erityisen hyvin älypuhelimeen ladatulla ilmaisella 112 GPS -paikannuspalvelulla digia.com/112suomi, jolloin hätäkeskus kykenee ilmoittamaan kolaripaikan koordinaatit poliisille.

– Paikan merkitseminen yhdessä hyvän paikkakuvauksen kanssa edesauttaa tehokasta jälkiselvitystyötä ja helpottaa loukkaantuneen eläimen löytämistä, Järvenpää sanoo.

Järvenpää kertoo, että poliisin toiveena on, että törmäyspaikan merkintävelvollisuus otettaisiin tällä hetkellä valmistelussa olevaan uuteen tieliikennelakiuudistukseen.

– Tällä uudistuksella voitaisiin turvata erityisesti se, että tapahtumaan liittyvät eläinsuojelulliset näkökohdat hoidetaan riittävällä ammattitaidolla, eikä loukkaantunut eläin joudu turhaan kärsimään, hän sanoo.

Suurriistavirka-apuhenkilöt poliisin apuna

Poliisi tekee hätäkeskukseen ilmoituksen perusteella päätöksen tapahtumapaikalle tulosta.Jos paikalle ei päästä, apuna käytetään vapaaehtoisia suurriistavirka-apuhenkilöitä (SRVA). He ovat metsästyksen ammattilaisia, jotka kykenevät vaikeissakin olosuhteissa jäljittämään loukkaantunutta eläintä ja lopettamaan sen kärsimykset mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti.

Poliisi kehottaa autoilijoita erityiseen varovaisuuteen lähestyttäessä eläinkolaripaikkaa. Kolaripaikalla saattaa olla työskentelemässä SRVA- henkilö, joka on juuri lopettamassa loukkaantunutta eläintä tai siirtämässä kuollutta eläintä pois tiealueelta. He käyttävät näillä paikoilla yleensä heijastinliivejä.

Ari Järvenpää muistuttaa, että eläimen kanssa kolariin joutunut henkilö saattaa tietämättään syyllistyä eläinsuojelulain mukaiseen eläinsuojelurikkomukseen, jos toisena osapuolena ollut eläin loukkaantuu. Tämän voi yleensä välttää, jos ilmoittaa onnettomuudesta mahdollisimman pian hätäkeskukseen ja merkitsee törmäyspaikan.

Alkuperäinen tiedote poliisin verkkosivuilla