Teeri

(Lyrurus tetrix)

Tuntomerkit: Kukko sinertävänmusta, kana ruskeankirjava. Molemmilla lennossa havaittava tunnusomainen valkoinen siipijuova, joka metsolta puuttuu. Teerikukon pyrstö tunnusomaisen lyyramainen, kanalla pyrstö lovipäinen.

Esiintyminen: Koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Elää aukkoisissa sekametsissä. Talvella koivua kasvavilla alueilla, kesällä tuoreissa metsissä ja soiden reunoilla.

Lisääntyminen: Lajilla tyypillinen soidin maalis-toukokuussa aukeilla paikoilla. Munia 6–10. Pesä maassa aukkoisessa paikassa. Naaras hoitaa poikueen.

Ravinto: Kesällä ruohovartiset kasvit, marjat, sänkipeltojen vilja, poikasilla aluksi hyönteiset. Talvella koivun urvut ja silmut.

Muuta: Sopeutuu metsätaloustoimenpiteisiin metsoa paremmin. Vuotuiset saalismäärät 100 000 – 240 000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarkasta maakunta- ja kuntarajat  tästä.