Ei lupaa kymmenen suden pyyntiin Vuosangan laumasta

Suomen riistakeskus on tehnyt 19.11.2013 päätöksen, jossa se ei myönnä poikkeuslupaa suden pyyntiin Ristijärven Hiisijärven-Kuhmon länsiosan ja Sotkamon koillisosan muodostamalle hakemusalueelle.

Alueelle haettiin poikkeuslupaa kymmenen suden pyyntiin metsäpeurojen suojelun, yleisen turvallisuuden vaarantumisen ja erityisen merkittävien vahinkojen estämiseksi (koiravahingot). Suomen riistakeskus katsoi kuitenkin, että perustellumpaa on tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella hylätä hakemus.

Alueella on jo useiden vuosien ajan susi tappanut varmuudella 1–2 koiraa vuosittain. Valtion varoista korvattavien vahinkojen arvo on huomattava, mutta ei vielä erityisen merkittävä. Pantatietojen perusteella vahinkoja ovat aiheuttaneet alfanaaras tai alfauros tai molemmat yhdessä. Alfanaaras löytyi kuolleena 25.10.2013. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa selvisi, että susi kuoli todennäköisesti hirven aiheuttamiin ulkoisiin vammoihin. Naaraan kuoleman jälkeen ei ole syntynyt uusia vahinkoja. Havaintojen perusteella näyttää siltä, että lauma ei ole hajonnut. Lisäksi alueella elelee ainakin pannoitettu edellisen vuoden pentu.

Lainsäädännön mukaan poikkeuslupa voidaan myöntää tarkoin yksilöidylle eläimelle, joka aiheuttaa esimerkiksi vahinkoa. Ennaltaehkäisevästi, satunnaisesti valittuun susiyksilöön poikkeuslupaa ei voida myöntää. Tässä tapauksessa mahdollinen poikkeuslupa olisi tullut kohdistaa alfaurokseen. Suomen riistakeskus katsoi kuitenkin, että tässä vaiheessa ei lupaa voida myöntää, koska alfanaaraan kuoleman jälkeen ei ole syntynyt uusia vahinkoja. Lisäksi pennut yksinään eivät ole kovinkaan hyviä saalistamaan ravintoa, mikä saattaisi johtaa niiden nälkiintymiseen ja ongelmien pahenemiseen. Lisäksi 25.10.2013 kuolleena löydetyn alfanaaraan tutkimuksessa selvisi, että sillä oli rasvakudosta vähän.

Selvitysten perusteella ei myös tullut ilmi seikkoja, että käsillä olisi välitön tai sellaiseksi muodostumassa oleva tilanne, jossa ihmisten turvallisuus olisi konkreettisesti vaarantumassa. Metsäpeuran osalta Suomen riistakeskus toteaa, että viime vuosien laskentojen perusteella näyttää siltä, että sudet eivät ole hävittämässä metsäpeurakantaa, vaikka ovatkin haittaamassa peurakannan hoitoa ja kannan kasvattamista Kainuussa.

Lisätietoja