Siirry sisältöön

Tämä kirjoitus on omistettu Roosalle

Viime viikot ovat vierähtäneet seuraavaa, ensi viikolla ilmestyvää Metsästäjä-lehteä tiiviisti tehden. Yksi numeron teemoista on koirat. Tulevan lehden kansikuva on hellyttävän suloinen kuin — noh, näette pian!

Vasta Suomen riistakeskuksessa työskennellessäni olen ymmärtänyt, kuinka tärkeä osa harrastusta koirat useille metsästäjille ovat. Vaikka metsästyskoirat eivät yleensä ole hemmoteltuja sylikoiria vaan määrätietoisesti kasvatettuja käyttökoiria, ne ovat silti sydänystäviä ja perheenjäseniä. Joihinkin metsästysmuotoihin koirat kuuluvat yhtä olennaisesti kuin ase tai pyydys. Koska koiran kouluttaminen tehokkaaksi apulaiseksi saattaa viedä vuosia, itselle ja omaan harrastustapaan sopiva rotu ja yksilö valitaan tarkasti ja koirasta huolehditaan niin, että se säilyy hyväkuntoisena ja työkykyisenä mahdollisimman pitkäikäiseksi.

Olen huomannut, ettei ole lainkaan yhdentekevää, mikä rotu esimerkiksi lehdessä tai muussa viestinnässämme milloinkin esiintyy: hirvikoiria, lintukoiria, luolakoiria ynnä muita täytyy näkyä kuvissa ja olla aiheina tasapuolisesti vuorotellen. Koetammekin aika ajoin virkistää muistiamme selaamalla julkaisuja joitakin vuosia taaksepäin tarkistaaksemme, mitkä koirat ovat saaneet kuinkakin paljon palstatilaa. Yritämme myös välttää suosimasta itsellemme mieluisia rotuja, mikä on sikäli helppoa, että meidänkin mieltymyksemme eroavat toki toisistaan.

Usein varmistan työkavereilta, Suomen Kennelliiton materiaaleista ja eri kielioppaista koiriin liittyvää sanastoa ja koirarotujen nimiä. Mitä tarkoittaa avanssi? Kirjoitetaanko rodut suomeksi isolla vai pienellä alkukirjaimella? Mikä näistä on oikea kirjoitusasu: Norjan harmaa hirvikoira, norjanharmaahirvikoira, harmaa norjanhirvikoira, harmaanorjanhirvikoira? Onko jämpti rotu vai lyhenne rodusta — ja mistä rodusta? Oikeat vastaukset ovat tietenkin: riistankarkotuskomentoa, pienellä, harmaa norjanhirvikoira ja jämtlanninpystykorva. Näitä esimerkkejä vastaavia, tarkistusta vaativia tilanteita tulee vastaan ehkä kuukausittain.

Kun on meillä töissä, koiriin törmää paitsi tietokoneen ruudulla myös varsin usein toimiston käytävillä. Mitä mukavin tapa pitää taukoa onkin hetkeksi pysähtyä tervehtimään ihmisen parasta ystävää.

PS Metsästäjä-lehti on vapaasti luettavissa Lehtiluukussa.