Siirry sisältöön

Kaikki

Hirvieläinten vasasuojasta

Lausunnolla oleva MMM:n esitys hirvieläinten metsästykseen tulevista muutoksista on jo nyt ehtinyt herättää keskustelua. Paheksuntaa on kuulunut siitä, että niin sanottu hirvieläimen vasasuoja poistettaisiin ja emän, jota vasa seuraa, saisi vapaasti ampua. Tämä ei ole tarkoitus. Edelleen hyvään metsästäjäetiikkaan tulee kuulumaan, että vasallista naarasta ei ammuta.

Liiketoimintaa metsästyksestä?

Metsästäjä-lehdessä on pohdiskeltu sitä, olisiko metsästyksessä potentiaalia myös kaupalliselle toiminnalle. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on nyt käynnistelemässä projektia, jonka tarkoituksena on synnyttää uutta liiketoimintaa riistatalouteen. Väitetään, että siinä on hyödyntämätöntä potentiaalia, mutta onko sitä? Minun vastaukseni on se, että hyvin vähän ja perusteluja alla.

Susikonflikti – voitettu vai nouseva ongelma?

Pari kolme vuotta sitten susikeskustelu kävi kuumana ja ylilyöntejä tehtiin puolin ja toisin. Susikannan hoitosuunnitelman päivitys ja kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen viime talvena rauhoitti ilmapiiriä merkittävästi. Minulla on sellainen tunne, että nyt on hieman tyyntä myrskyn edellä.

Sekavaa byrokratiaa hirviluvissa?

Olen lueskellut juuri saamaani Lapin käräjäoikeuden päätöstä luvatonta pyyntiä ja metsästysrikosta koskevasta rikosasiasta, jossa hyvä tuttavani oli yhtenä syytettynä. Perimmäisenä syynä koko oikeudenkäynnille oli se, että metsästyslain 8§:n alueella Valtion maille hirvilupien saamiseen tarvitaan kahden eri viranomaisen luvat ja näiden viranomaisten yhteistyö ei näyttänyt tässä yksittäistapauksessa toimivan.

Muutostarpeita

Olen viime päivinä lukenut aluekokousten ja alueneuvostojen esityksiä Valtakunnalliselle riistaneuvostolle. Esityksiä on tullut melko runsaasti, mikä kielii siitä, että todellisia muutostarpeita on. Tietenkin joukossa on esityksiä, joista osa metsästäjistä on täysin eri mieltä. Sovittujen toimintatapojen mukaan VRN käsittelee kaikki esitykset ja päättää, mitä niiden osalta tehdään.