Siirry sisältöön

Kosteikon kevätpuuhia

Maaliskuulla talven selkä taittui auringon lämmittäessä päivä päivältä enemmän. Riistanhoitajan ajatukset olivat yhä useammin kosteikon elämää kuhisevassa keväässä ja siihen liittyvissä askareissa.

Kun kosteikolla on sapuskaa, viihtyvät linnut ensimmäisissä sulapaikoissa tankkaamassa vaikka vieressä olisi isompia vesiä sulana.

Tilaa kevätvesille

Ennen kevättulvaa on hyvä käydä kosteikolla ja aloittaa hallittu vedenpinnan laskeminen. Kosteikko kannattaa laskea melko tyhjäksi parin viikon aikana, jotta kevättulvalle on tilaa ja riski veden nousuun padon yli pienenee. Hyvät vesilintukosteikot ovat matalia ja talvella suurelta osin pohjia myöten jäässä. Keväinen vedenlasku saa matalikkojen päällä olevat jäät jäämään ’kuiville’, jolloin ne sulavat nopeammin eikä kevättulva niin herkästi nosta jäässä olevaa pohjaa mukanaan ylös. Kevättulvan mentyä ja jäiden sulettua on aika säätää kosteikon vesipintaa kesäasentoon.

Ylimmässä lankussa V-lovi ja alempana reikä. Loven ja reiän tarkoitus on päästää kosteikon vesi laskemaan parikymmentä senttiä kun virtaama on pieni. Silloin tulee tilaa sadekuurojen vedelle ja vesi nousee nopeasti virtaaman kasvaessa.

Pesäpaikat kuntoon

Pilkkikelien aikaan on hyvä hoitaa myös vesilintujen pesäpaikat. Telkänpönttöjen ripustaminen ja huolto on tuttua peruskauraa. Sorsien keinopesät yleistyvät ja vuosittainen huolto on tärkeää toimivuuden kannalta. Uutta heinää sisälle ja lumen painama putki ryhtiin niin hyvä tulee.

 

Puusta rakennettu kestosorsaholkki kestää pitkään ja sisälle on keväällä helppo lisätä pesäheinää vaikka lasten kanssa. Kolmikulmaiseen pesimälavaan on holkit helppo ripustaa roikkumaan ja yhdellä tolpalla ja parilla laudalla saa aina lisätilaa rakennettua. Pesäholkkien päälle ja kolmion kulmiin saa paikat lokkien pesille. Viime kesänä kolmen pesäpaikan kokeilussa oli kaksi sinisorsan, neljä naurulokin ja yksi kalalokin pesä – kahden kerroksen väkeä sulassa sovussa keskellä kosteikkoa hyvässä suojassa munarosvoilta.

Kestopesäkerrostalo kokeilussa

Sorsien keinopesillä voi parantaa oman kosteikon pesimämenestystä kun supit, ketut ja minkit eivät pääse munia rosvoamaan. Varikset ja harakat saattavat kuitenkin oppia etsimään ilmaista sapuskaa keinopesistä. Nauru-, pikku- ja kalalokit ovat kosteikon tehokas ilmapuolustus ja pitävät varislinnut loitolla pesistään.

Entä jos yhdistetään sorsien ja lokkien pesimärakenteet? Maa- ja ilmapuolustus samaan pakettiin kestorakenteella!

Tulevat kesät näyttävät kelpaako kestoholkki sorsille ja pesäpaikat lokeille. Alku on ollut lupaava.

Keväällä vesi kosteikossa on alhaalla ja matalikoilla jää sulaa vauhdilla. Ilmapuolustuksen naurulokkijoukkue on jo paikalla tutkimassa pesinnän asemapaikkoja. Kokeilussa hamppukuidusta rakennettuja holkkeja ja minkkisuojat tolpissa. Kokeilu on karun yksinkertainen

Kuuskulmion kehittelyä

Talvella heräsi idealamppu kuuskulmaisesta holkista, mikä olisi kestävä ja helppo rakentaa. Puutavaraa ja osia kuluisi samankokoista neliskanttista putkea vähemmän. Ladosta löytyi leveää lautaa ja varastosta pöytäsirkkeli. Pöydänlaatikosta ruuvinväännin ja ruuveja. Lauta metrin pätkille ja pöytäsirkkelillä reunoista soirot pois 30 asteen kulmassa. Laudan sivut vastakkain ja parilla kolmella ruuvilla kulma kiinni. Neljä palaa lisää ja viiteen kulmaan ruuvit niin holkki on valmis!  Kuvassa näkyy karvalakkimallin prototyyppi. Jos näitä jatkossa tekee lisää niin pinta liekillä mustaksi päälle pala kattohuopaa sadesuojaksi. Samalla mallilla tekee näppärästi vaikka telkän- ja koskelonpönttöjä. Pohja ja katto paikalleen, reikä kylkeen ja puuhun roikkumaan.

Kokeilussa 8-tuuman laudasta tehty holkki, josta apulainen mahtui konttaamaan läpi.

Kosteikolla on mukava touhuta ympäri vuoden. Seuraavaksi voi seurata, miten poikueita on juhannuksena liikkeellä.