Räv

Kettu_Kuva_Reijo_Orava

(Vulpes vulpes)

Kännetecken: Kroppslängd 60–85 cm, svans 35–55 cm, vikt 5–8 kg. Storlek som en liten hund, men med lägre ben. Svansen är uppseendeväckande lång och yvig. Öronen är långa och spetsiga. Pälsens färg varierar, allmän färg rödaktigt gulbrun, hals och bröst vita och vanligen också svanstoppen. Benen i allmänhet svarta framtill, likaså öronen svarta baktill. Räven byter päls på våren.

Utbredning: Allmän i hela landet. Rör sig i skymningen och på natten. Tillbringar dagen i grytet eller på skyddad liggplats.

Fortplantning: Brunsttiden är i februari–mars. Dräktighetstiden ca 52 dygn. Gräver bohåla, där 3–8 ungar föds i maj–juni.

Föda: I sortimentet ingår små gnagare, bär, fåglar, ägg, insekter, fisk, harar samt kadaver. Skadlig för viltstammarna, genom att den beskattar speciellt bon och ungar.

Övrigt: Sprider och bär på rabies och rävskabb. Årsbytet har numera hållit sig kring 40 000–65 000.