Mård

(Martes martes)

Kännetcken: Kroppslängd 42–56 cm, svansen 20–28 cm. Vikten 650–1 800 g. Mården är slank, har låga ben och lång svans, mycket snabba rörelser. Allmän färg mörkt gulbrun. Under hakan en gul eller gulaktig fläck. Öronen triangelformade och breda vid roten. De avtecknar sig tydligt mot det mörka huvudet. Ögonen är livliga. Mården rör sig hoppande och klättrar bra i träd.

Utbredning: Mården påträffas i barrskogar i hela Finland. Man ser den dock sällan, eftersom den rör sig på natten och i skymningen.

Fortplantning: Brunsttid i juli–augusti. Dräktighetstiden mycket lång, 230–270 dygn, emedan mården har fördröjd fosterutveckling. Boet i allmänhet i en trädhåla eller en holk. 2–5 ungar föds i maj.

Föda: Speciellt sorkar, som mården fångar under snön på vintern. Övriga däggdjur ända upp till harens storleksklass samt fåglar, fågelägg, bär, svampar, insekter och as. Håller förråd.

Övrigt: Mården fångas som pälsvilt. Årligt byte 10 000 – 26 000 exemplar.