Iller

(mustela putorius)

Kännetecken: Ungefär lika stor som en mink. Kroppslängd 30–45 cm, svansen 10–15 cm, vikt 380–1 500 g. Pälsen är tät och lång. Buksidan och benen brunsvarta, på sidorna och ryggen lyser den ljusa underullen igenom. Kinderna ljusa, hos unga exemplar syns det ljusa inte lika bra. Vuxna djur har vitt i pannan och öronen, hos unga exemplar saknas detta kännetecken. På nosen alltid mera vitt än hos flodillern.

Utbredning: Förekommer ställvis i södra Finland. I huvudsak nattdjur.

Fortplantning: Brunsttid i mars–april, dräktighetstid 40–42 dygn. Föder i maj–juni 3–7 ungar i jordhåla eller i bo under någon byggnad.

Föda: Små gnagare, fåglar och grodor.

Övrigt: Illern fångas i någon mån som pälsvilt.