Suomen hirvikanta on hienoisessa kasvussa

Suomen hirvikannan koko syksyn 2014 jahdin jälkeen on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 83 000 hirveä. Kanta kasvoi edellisvuodesta noin 4 prosenttia.

Kokonaisuutena hirvikanta on nyt noin 40 prosenttia pienempi kuin vuosituhannen vaihteessa, jolloin kanta oli suurimmillaan. Nykyiset hirvitiheydet ovat suurimmassa osassa maata lähellä alueellisten riistaneuvostojen asettamia hirvitiheystavoitteita. Talvehtivassa kannassa oli Pohjois-Suomessa Oulun ja Lapin läänissä keskimäärin 2,1 hirveä ja Etelä-Suomessa 3,4 hirveä tuhatta hehtaaria kohden.

Urosten osuus kasvussa

Hirvikannan pienentämiseen tähdännyt runsas metsästys viimeisen viidentoista vuoden aikana on muuttanut kannan rakennetta ja kasvattanut aikuisten naaraiden osuutta suhteessa uroksiin. Nyt naarasvoittoisuuden kasvu aikuiskannassa on taittunut ja urosten osuus kasvaa. Etelä-Suomessa on 1,8 hirvilehmää hirvisonnia kohti ja Pohjois-Suomessa 1,6 hirvilehmää hirvisonnia kohti.

Hirvikanta tuottaa edelleen runsaasti jälkikasvua: Etelä-Suomessa on 60 vasaa ja Pohjois-Suomessa 53 vasaa sataa aikuista kohti. Toukokuussa Suomeen syntyy noin 46 000 hirvenvasaa, ja hirvikanta ennen syksyn hirvijahtia on noin 126 000 hirveä.

Luonnonvarakeskuksen tiedote