Sepelkyyhky

(Columba palumbus)

Tuntomerkit: Suurin kyyhkylajeistamme. Perusväri siniharmaa. Siiven päällä valkea poikkijuova. Kaulassa valkoinen sivulaikku, joka puuttuu nuorelta. Pyrstönkärjessä leveä musta vyö (on myös uuttukyyhkyllä). Lähtee lentoon siipiään läiskäyttäen. Näyttää lentäessään pitempikaulaiselta ja pyrstöiseltä kuin uuttukyyhky. Kujerrus kauaskuuluva kumea monitavuinen huhuilu.

Esiintyminen: Viljelysten lähellä. Runsain maan eteläpuoliskossa, mutta levittäytynyt Lappiin asti.

Lisääntyminen: Munii huhti-toukokuussa 2 valkeata munaa risuista tehtyyn hataraan pesään. Pesä yleensä kuusikossa. Tuottaa yleisesti toisen poikueen.

Ravinto: Jyvät, herneet, siemenet, silmut, lehdet, marjat ja eläinravinto.

Muuta: Parveutuu mielellään. Vuosittaiset saaliit 145 000 – 240 000 yksilöä.