Saukko

(Lutra lutra)

Tuntomerkit: Ruumiin pituus 50–100 cm, häntä 26–55 cm. Paino 2,5–15 kg. Turkki on tasaisen ruskea. Leveässä kuonossa on pitkät viiksikarvat. Pyöreä häntä on tyvestä paksu ja se on hyvin voimakas. Lyhyissä jaloissa on uimapoimut. Korvat ovat pienet.

Esiintyminen: Tavataan koko maassa, paikoin satunnaisesti.

Lisääntyminen: Kiima-aika vaihtelee; useimmiten helmi-maaliskuussa ja kesä-heinäkuussa. Poikaset, joita on 2–5, syntyvät huhti-toukokuussa. Pesä on tavallisimmin joen törmässä. Pentue seuraa emoa kauan – jopa puolitoista vuotta.

Ravinto: Pääravintona kalat. Syö myös sammakoita, rapuja, vesilintuja ja niiden munia, vesimyyriä, piisameja ja pikkunisäkkäitä.

Muuta: Saukko on aina rauhoitettu. Pyynti tapahtuu Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla.