Riekko

(Lagopus lagopus)

Tuntomerkit: Puku vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Riekkokukolla on kaikissa puvuissa punainen ihopoimu silmän päällä ja siltä puuttuu kiirunakoiraan musta ohjasjuova. Talvella molemmat sukupuolet ovat kokonaan valkoiset lukuunottamatta mustaa pyrstöä. Kevään vaihtopuvussa kukon pää, rinta ja kaula ovat punaruskeat, siivet ovat valkoiset. Kesäpuvussa kumpikin sukupuoli on täplikkään kellanruskea, mutta siivet ja vatsa ovat valkoiset. Naaras on kellertävämpi ja se on vaikea erottaa kiirunanaaraasta. Nokka on riekolla tukevampi kuin kiirunalla. Lentoon lähtiessään koiras päästää usein nauravan räkätyksen.

Esiintyminen: Lapin tunturikoivikoissa ja jängillä sekä Keski-Suomesta pohjoiseen soilla ja soiden reunametsissä yleinen riistalintu. Muualla lähinnä suurilla soilla ja niiden lähimetsissä hajanaisesti.

Lisääntyminen: Riekon soidin alkaa kevättalvella. Kukot päästävät räkättäviä huutosarjoja. Laji on yksiavioi­nen. Munii touko-kesäkuussa 8–12 vaaleata tummanruskeatäpläistä munaa. Pesä suon laidassa tai tunturikoivikossa.

Ravinto: Talvella pajujen ja koivujen silmut, urvut ja oksat. Kesällä varpujen ja ruohokasvien lehdet ja versot sekä marjat. Poikaset syövät myös hyönteisiä.

Muuta: Vuotuiset saalismäärät 5 000 – 105 000 yksilöä. Riekon ansapyynnillä on merkitystä sivu­elinkeinona Utsjoen, Inarin ja Enontekiön alueilla. Yksiavioinen.

Riekon metsästysaika 2016

Riekon metsästysaika 2016