Punasotka

(Aythya ferina)

Tuntomerkit: Kokosukeltaja. Pää sivusta kiilamainen, otsa loiva. Lennossa harmaa siipijuova erottaa muista sotkista. Juhlapukuisella koiraalla pää ja kaula punaruskeat, rinta ja perä mustat, keskiruumis vaaleanharmaa. Naaraan pää ja kaula ruskeat, heikko vaalea silmäjuova, muuten harmaanruskea. Syksyllä nuoret sekä koiraat ovat naaraan näköisiä.

Esiintyminen: Etelä- ja Keski-Suomessa merenlahdissa ja lintujärvillä.

Lisääntyminen: Munii 6–9 (14) vihreän tai tumman harmaita munia toukokuussa. Pesä tukeva, ruoikossa tai heinikossa vedenrajassa, joskus naurulokkiyhdyskunnassa.

Ravinto: Uposkasvit ja pieneläimet, joita sukeltaa pohjasta.

Muuta: Metsästettävä riistalaji.