Itämeren norppa

(Phoca hispida)

Tuntomerkit: Pituus 100–170 cm, paino täysikasvuisella 50–130 kg. Karvapeitteen väritys vaihtelee lähes mustasta hopeanharmaaseen. Karvassa on erotettavissa varsinkin selkäpuolella kiehkuranmuotoisia kuvioita. Pään sivuprofiilissa on selvä otsapenger ja kuono on melko lyhyt. Norpan poskihampaat ovat pienehköt, monipiikkiset.

Esiintyminen: Tavataan kaikkialla merialueillamme. Levinneisyyden painopisteet ovat Pohjanlahden ja Suomenlahden perukoissa. Tulee toimeen umpeenjäätyvillä merialueilla. Vuotuiset jäätilanteen vaihtelut vaikuttavat esiintymiseen. Elää yksittäin tai pienissä laumoissa. Rauhoitettu harvinainen saimaannorppa (P. h. saimensis) elää reliktinä Saimaan vesistössä.

Lisääntyminen: Synnyttää yhden poikasen eli kuutin lumiluolaan helmikuun lopulla tai maaliskuussa. Kantoaika on 11 kk. Sukukypsä 3–6 vuotiaana. Itämeren ympäristömyrkyt ovat aiheuttaneet lajille lisääntymishäiriöitä.

Ravinto: Monipuolinen kalalajisto, jossa pienet parvikalat kuten silakka tärkeitä. Syö myös äyriäisiä.

Muuta: Laji on tärkeä ympäristötutkimuksen kohde seurattaessa Itämeren tilaa. Itämeren kannan kooksi arvioidaan vähintään ( = laskennoissa nähtävät) 6 000–9 000 yksilöä. Pyynti Suomen riistakeskuksen myöntämällä pyyntiluvalla, mutta viime vuosina lupia on myönnetty niukasti. Itämerennorppa on rauhoitettu 1.6.–31.8. ja 16.10.–15.4.