Metso

(Tetrao urogallus)

Tuntomerkit: Suurin metsäkanalintumme. Kukko synkänvärinen, harmaa, musta ja ruskea, koppelo punaruskean, harmaan ja valkean kirjava. Koppelolle tunnusomaista yksivärisen punertavanruskea rintamus. Lentoonlähtö rymistelevä. Lennossa siivet päältä yksivärisen ruskeat, pyrstö pyöreähkö (vrt. teeri).

Esiintyminen: Koko maassa havumetsäisillä alueilla. Elinympäristö vaihtelee vuodenajan ja sukupuolen mukaan. Koiraalla talvella mäntyrämeet ja -kankaat, kesällä tuoreet kuusivaltaiset metsät ja korvet. Naaraalla mäntyvaltaiset kankaat, sekametsät ja rämeet.

Lisääntyminen: Soidin huhtikuussa. Pesä maassa, usein hakkuuaukoissa. Munia 6–9. Vain naaras hoitaa poikueen.

Ravinto: Keväällä ja kesällä ruohokasvit, marjat, haavanlehdet. Hyönteisravinto poikasilla. Talvella männynneulaset.

Muuta: Pysyvät soidinpaikat, joiden säilyminen lajille tärkeää. Arvostettu riistalintu, vuotuiset saalismäärät 20 000 – 75 000 yksilöä.

Metson metsästysaika 2016

Metson metsästysaika 2016