Metsähanhi

(Anser fabalis)

Tuntomerkit: Solakampi ja kevytrakenteisempi kuin merihanhi. Kaula pitkä ja ohut verrattuna muihin harmaisiin hanhiin. Siivet pitkät ja leveät. Linnun yläpuoli yhtenäisen tumma (ero merihanheen), myös pää, kaula ja siiven alapinta muuta ruumista tummempi. Pyrstöraita leveämpi kuin merihanhella. Nokka kaksivärinen, musta ja oranssinkeltainen. Koivet oranssit. Varottava sekoittamasta lyhytnokkahanheen, jolla nokka ja jalat aina vaaleanpunaiset. Nuoret vaikuttavat vanhoja hintelämmiltä, nokka himmeämpi harmaasävyinen. Nuorten kaulasta puuttuu aikui­sen uurteisuus.

Esiintyminen: Pesivänä Pohjois-Suomessa (1 000–1 500 paria), muuttoaikana koko maassa suuriakin parvia.

Lisääntyminen: Munii toukokuussa 4–8 harmaanvalkeaa munaa. Pesä metsässä tai suomättäällä.

Ravinto: Ruoho, kosteikkokasvit ja jyvät.

Muuta: Metsästettävä riistalaji. Metsästyaikana syksyllä matkaa Suomen kautta runsaasti Venäjällä pesiviä hanhia.