Isokoskelo

(Mergus merganser)

Tuntomerkit: Lennossa valkoiset siipilaikut loistavat kauas, pyrstö on pitkä ja pää työntyy eteen. Kaula paksumpi ja pään töyhtö ei yhtä koholla kuin tukkakoskelolla. Juhlapukuisen koiraan pää tummanvihreä, etuselkä musta. Selkä, yläperä ja pyrstö ovat harmaat. Muu ruumis valkoinen. Naaraan siiven valkoinen laikku pienempi kuin koiraan, punaruskea pään väriraja harmaaseen kaulaan jyrkkä (myös syyspukuisella koiraalla väriraja jyrkkä). Nuoret naaraan näköisiä, selästä ruskeampia. Rauhoitettu ristisorsa saatetaan sekoittaa isokoskeloon, mutta ristisorsa lentää hanhimaisin rauhallisin siiveniskuin.

Esiintyminen: Koko maassa, suosii merenrannikoita ja suurempia järviä, myös jokivarsilla.

Lisääntyminen: Munii huhtikuun lopulla 6–12 kellertävänvalkoista munaa. Pesä pöntössä, kolossa, rakennuksessa tai maassa.

Ravinto: Kalat, äyriäiset ja hyönteiset.

Muuta: Iso- ja tukkakoskeloa metsästetään yhteensä 4 400 – 11 100 yksilöä vuodessa.