Halli

(Halichoerus grypus)

Tuntomerkit: Iso halliuros voi saavuttaa jopa 300 cm:n pituuden ja runsaan 300 kg:n painon. Naaras jää selvästi pienemmäksi, mutta sekin voi kasvaa 2,5 metrin pituiseksi ja 200 kg painavaksi. Karvapeitteen pohjaväri on harmaa, jossa on tummia täpliä. Väri vaihtelee, urokset tummempia kuin naaraat. Iso pää on kiilamainen ja kuono pitkä. Hampaat ovat kaikki yksikärkisiä kulmahampaan mallisia.

Esiintyminen: Hallit kokoontuvat perinteisille ulkosaariston rauhallisille luodoille. Talvisin hallit oleskelevat jäänreunan tuntumassa ja ajojäillä, sillä se on elintavoiltaan vähemmän arktinen kuin norppa. Vuotuinen jäätilanne vaikuttaa hallien esiintymiseen.

Lisääntyminen: Synnyttää ajojäille tai rannalle taivasalla yhden poikasen maaliskuussa. Parittelu tapahtuu pian tämän jälkeen, joten kantoaika lähes vuosi. Sukukypsä 3–6 vuotiaana.

Ravinto: Monipuolinen kalalajisto, joista tärkeimmät silakka ja turska. Ravinnontarve n. 7 kg/vrk.

Muuta: Kanta väheni suuresti 1980-luvun alkupuolelle, mutta on sen jälkeen kääntynyt selvästi kasvuun. Itämeren kokonaiskannaksi on arvioitu vähintään (= laskennoissa nähtävät) 23 100 eläintä (v. 2010). Halli on rauhoitettu 1.1.–15.4. Pyynti Suomen riistakeskuksen myöntämällä luvalla.